Bull noch Bear
Op de pagina: http://www.bullnochbear.com/RRG/rrg%20uitleg.htm kunt u een beperkte uitleg lezen wat betreft de toepassing van RRG grafieken. In de laatste grafiek werd darin het aandeel Adyen getoond wat toen beter presteerde dan de AEX index waarmee deze werd vergeleken. De koers is daarna met een paar honderd punten gestegen. het hoogste punt dit jaar werd geplaatst op een koerswaarde van ruwweg 1699 eind Juli. Hieronder ziet u de RRG grafiek van de AEX index - fondsen in het eerste weekend van Augustus. De fondsen zijn relatief weergegeven met de AEX als benchmark. We zien dat Adyen opp dat moment al meer dan een maand terug loopt in momentum (elke stip op de staart is een week) en nu zelfs zuidwaarts gaat, dat is een moment om dit fonds in te wisselen tegen een beter presterend fonds, tenminste wanneer je volgens de hierboven in de link gegeven uitleg handelt. Klik op de grafiek voor een grotere afbeelding in een nieuw venster.
Laten we Adyen even volgen na deze datum Hieronder ziet u de situatie op 20-Oktober dit jaar. Te zien is dat Adyen een beste duikvlucht heeft genomen. Voor een duidelijker plaatje heb ik even een filter aangelegd voor fondsen die binnen een standaard deviatie van 2 vallen t.o.v. de AEX. Klik op de grafiek voor een vergroting in een nieuwe venster weergave.
Duidelijk een fonds wat op dat moment slechter presteert dan de AEX index. We schuiven het beeld een week verder, naar 27-Oktober-2023. Laten we een weekje later kijken in de RRG grafiek. Deze ziet u hieronder weergegeven. En daar zien we wat opmerkelijks, het verloop van Adyen geeft een richting wijziging van meer dan 90 graden omhoog. In de koersgrafiek (rechts-onderin) gaat Adyen nog steeds zijwaarts / licht dalend. Er zijn dus op de achtergrond, wat we niet zien in de koersgrafiek, ‘krachten’ werkzaam die Adyen een voorsprong geven op de benchmark. Klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster.
We zien weer, net als in de uitleg in de eerder gegeven link, weer een stijging van honderden punten. Dit is de kracht van deze RRG grafieken, door een combinatie van ratio en momentum krijg je vroegtijdige signalen, daar waar veel indicatoren zoals gemiddelden ( en daarvan afgeleiden) slechts naijlende signalen produceren. Vriendelijke groet, Jan.
Altijd leuk om te zien hoe dat verder verloopt, en hieronder ziet u dan de grafiek van afgelopen vrijdag 24-November-2023. Klik op de grafiek voor een vergroting in een nieuw venster.